Spijkerbrij

Allereerst: wat is Spijkerbrij precies?

“Het woord spijkerbrij is afkomst van de combinatie spijkervezels en lijm. Door het samenpersen van spijkervezels door middel van lijm, creëer je hetzelfde effect als het samenpersen van houtsnippers  tot een osb-plaat. We staan met name bekend om onze mobiele fabriek waarmee we het complete proces vertonen: van het verknippen van spijkerstof tot het mengen met natuurlijke lijm (een mengsel van water en maizena red.) en het samenpersen tot een nieuw product. Zoals vlinderstrikjes van denimstof. Of lampenkappen waar 16 verschillende spijkerbroeken in verwerkt zitten. We staan regelmatig op evenementen en (inter)nationale beurzen met onze mobiele fabriek.”

 

Hoe kwamen jullie op het idee voor Spijkerbrij?

“Wij bezochten een oude molen in Zaandam. Daar troffen we per toeval de molenaar die bezig was met het onderhoud van de Grote Hollander – een maalbak waar vezels van oude vodden tot pulp werden geslagen. Dit gebeurt maar ééns in de zoveel tijd dus we hadden geluk. De vezels gingen vervolgens in een grote bak met water waar het werd samengeperst tot papier. Dit bracht ons op het idee om het oude ambacht van het papierscheppen ook op denim vezels toe te passen. Het was daar – op die bewuste zondag in maart – dat het idee voor Spijkerbrij werd geboren.”

 

Waarom denim?

“Denim was vroeger echt voor de goudzoekers – voor de mijnwerkers. Daar konden werkers hun hele leven mee doen. Maar omdat het een trendobject is geworden gaat het niet meer lang mee. Mensen gooien heel snel een jeans weg waardoor die duurzame functie eigenlijk verloren is gegaan. Dat is zonde en daar wilden we iets mee doen. De denimvezel is moeilijk te verwerken voor de textiel industrie en daar lag voor ons dan ook de grootste uitdaging: de duurzaamheid van het product in ere houden door het te hergebruiken.”